Sociale verkiezingen 2020: wees voorbereid
 


6
september
2019
Sociale verkiezingen 2020: wees voorbereid


Vanaf 50 werknemers moet een onderneming in mei 2020 verkiezingen organiseren voor de oprichting van een comité voor preventie en bescherming op het werk.
Vanaf 100 moet die onderneming dat ook doen voor een ondernemingsraad.


 
  In de bouwsector geldt nog steeds het engagement van de vakorganisaties om géén kandidaten voor te dragen voor de sociale verkiezingen. Dit engagement telt echter niet voor ondernemingen die werknemers hebben die ressorteren onder paritaire comités anders dan PC 124 en PC 200.  

 

De sociale verkiezingen zullen plaatsvinden van 11 tot 24 mei 2020, maar de verkiezingsprocedure - die 150 dagen duurt - gaat al van start in december 2019.

Om u op weg te helpen, organiseren Confederatie Bouw Provincie Oost-Vlaanderen en sociaal secretariaat Accuria hierover een ontbijtsessie.

Sprekers

Mr. Tom Messiaen en Mr. Eva Vandenhende, advocaten bij de balie te Gent en verbonden aan het kantoor Monard Law zullen een antwoord bieden op onder meer volgende vragen:Welke nieuwigheden ingevolge de aanpassing van de sociale verkiezingen-wet moet u indachtig zijn bij het organiseren van uw sociale verkiezingen 2020?  


Hoe berekent u de gemiddelde tewerkstelling waarvan het verplicht organiseren van de sociale verkiezingen afhangt?  

• 
Op welk niveau gaat u sociale verkiezingen organiseren? Wat doet u wanneer er meerdere vennootschappen of vestigingen zijn?  
    Welke werknemers zijn (niet) verkiesbaar in de werknemersvertegenwoordiging? Leidinggevend personeel kan zich bijvoorbeeld niet kandidaat stellen voor de werknemersvertegenwoordiging, maar hoe bakent u die groep af?  
 
  Hoeveel werknemers zullen potentieel de ontslagbescherming kunnen genieten en wat houdt deze ontslagbescherming in?  
     
 
   
Praktische informatie

  Vrijdag 6 september 2019
     

  Onthaal vanaf 08:00
Start om 08:30
     

  Kleine Laan 29
9100 Sint-Niklaas
     

  Gratis inschrijven als lid van Confederatie Bouw of als klant van Accuria vzw.
Niet-leden betalen €125 (incl. btw) per persoon.
     

  Een organisatie van Confederatie Bouw Provincie Oost-Vlaanderen en sociaal secretariaat Accuria vzw
     Blijf gemakkelijk op de hoogte