Vraag jouw infopakket aan

Benieuwd waarom zo'n 3.400 Oost-Vlaamse bouwbedrijven al voor Confederatie Bouw hebben gekozen?

 

Online trainingen

Volg onze online opleidingen, veilig vanuit je zetel of bureaustoel in je home office.Wekelijkse newsletter

Registreer nu gratis voor onze e-news
  • Eén keer per week, op dinsdagnamiddag
  • Alleen relevant nieuws voor de bouwsector
  • Meer dan 4.000 abonnees
  • Toch niks voor jou? Je schrijft eenvoudig weer uit

 
 

Zoeken

jun 26

Written by: AdminOostVlaanderen
26/06/2019 10:52  RssIcon

Bouwwerkgevers zetten licht op groen voor sectoraal akkoord


De Confederatie Bouw, Bouwunie en FEMA geven hun fiat aan het sociaal akkoord dat werd afgesloten voor de arbeiders in de bouw voor de periode 2019-2020. Dat bevat meerdere, interessante bepalingen voor de werkgevers uit de bouwsector, zoals de versterking van het bouwvakonderwijs, peterschapstrajecten voor nieuwe arbeidskrachten, meer fiscaalvriendelijke overuren, waaronder nog extra uren voor de wegenbouwers, en de mogelijkheid om per dag gedurende 9,5 uren te werken in plaats van 9 uren nu. “De bouw is een sector die voor oplossingen kiest, dat bewijst dit akkoord eens te meer”, zeggen Paul Depreter en Robert de Mûelenaere, respectievelijk voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.


De Confederatie Bouw, Bouwunie en FEMA (de beroepsvereniging van de bouwhandelaar) scharen zich achter het sectoraal akkoord dat vorige week werd afgesloten voor de arbeiders van de bouwsector (paritair comité 124) voor de periode 2019-2020. Dat akkoord bevat verschillende maatregelen die voor de organisaties essentieel zijn.

Businessplan voor onderwijs

Gezien de arbeidskrapte in de sector (momenteel 12.600 openstaande vacatures) is de verhoging van de instroom en de verlaging van de uitstroom cruciaal. Daarom komt er een businessplan in de sector om partnerschappen aan te gaan met verschillende bouwscholen, gekoppeld aan strenge kwaliteitscriteria. Bedoeling is om daar al tijdens het schooljaar 2020-2021 mee van start te gaan. Daarnaast komen er ook peterschapsprojecten op de werkvloer, meer bepaald in het kader van bedrijfsinterne opleidingen. De sectorale tussenkomst in de loonkost voor zulke opleidingen stijgt van 120 naar 180 uren.


   220   

Het aantal fiscaalvriendelijke overuren wordt opgetrokken naar 220 en zelfs tot 280 voor wegenbouwers die van de overheid 's nachts en in het weekend moeten werken

 

 

Fiscaalvriendelijke overuren

Verder werd er met de vakbonden overeengekomen dat alle sociale partners in de bouw naar de volgende regering zullen stappen om te bepleiten dat de discriminatie voor de fiscaalvriendelijke uren boven de 130 uren wordt weggewerkt door de voorwaarde voor de aanwezigheidsregistratie te schrappen, dat het aantal fiscaalvriendelijke overuren voor de hele sector wordt opgetrokken van 180 naar 220 uren en dat het aantal fiscaalvriendelijke overuren voor wegenbouwers die door de overheid verplicht worden om ’s nachts en tijdens het weekend te werken, omhooggaat naar 280 uren. Bovendien zal er ook gedurende 9,5 uren per dag kunnen worden gewerkt in plaats van 9 uren nu.

Paul Depreter, voorzitter van de Confederatie Bouw, en Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “We zijn ervan overtuigd dat dit akkoord belangrijke en noodzakelijke verbeteringen aanbrengt in onze sector. Daarom heeft onze raad van bestuur het licht op groen gezet. We hopen dat alle andere betrokken partijen net zo redeneren over dit evenwichtig akkoord.”

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: “We zijn tevreden dat de bouwbedrijven de typische overuren in de bouw nu flexibeler gaan kunnen toepassen. Hierdoor kunnen ze de bouwvakarbeiders die bereid zijn deze uren te presteren ook beter vergoeden.”

Marnix Van Hoe, bestuurder van FEMA: “Onze organisatie is tevreden met dit akkoord, waarin ook aandacht is voor de specifieke situatie van de bouwhandelaar. Het is in ons belang om dit akkoord te ondersteunen, omwille van de relevantie hiervan voor de sociale vrede in onze sector.”

Bron: persbericht Confederatie Bouw


 

Copyright ©2019 Confederatie Bouw Provincie Oost-Vlaanderen